Miért érdemes munkás rövidnadrágot hordani? Pro és kontra!

Egyelőre még szokatlan a szemnek, hogy a munkásnadrágok között egy-egy típusnak feltűnik a "mini" változata.   

Kinek ajánlott a munkás rövidnadrág? Milyen előnyei vannak?

Első körben azoknak, akiknek a munkájuk nem kifejezetten veszélyezteti a lábszárakat. 

A munkás rövidnadrág kifejezetten jó lehet azokban a munkakörökben, ahol gyakran kell pakolni, árut mozgatni. Ilyen munkakörök jellemzően építkezésen vagy a logisztika területén fordulnak elő. Például egy sofőr számára a klíma nélküli vezetőfülke 40+℃-os hőségében lehet a komfortérzetét javítani. Ha a teherautójában van is klíma, de pakolni kell, akkor a békát húzkodva is jobban hűtheti magát.

A munkaruházatot komplex rendszerként szemlélve, munkavédelmi rövidnadrágon kívül más eszközökkel is segíthetjük a dolgozót a meleg körülmények közötti munkavégzésben:

  • szellőző munkavédelmi sisak
  • póló
  • teljes jólláthatósági mellény helyett jólláthatósági vállpánt
  • munkavédelmi szandál

 

A munkás rövidnadrág hátrányai

A teljes képért a hátrányokról is beszélni kell. Nem szabad elfelejteni, hogy azért mert rövidnadrágban vagyunk még nem a strandon vagyunk, hanem a munkahelyen. A munkavédelmi előírásokat figyelembe kell venni rövidgatyában is.

Nem strandon vagyunk!

Ha kell a sisak vagy a láthatósági mellény akkor igenis viselni kell. Különösen igaz ez a megfelelő munkavédelmi lábbelire! Alternatíva lehet a bakancs helyett a cipő, méginkább a munkavédelmi szandál. Ezen szandálok között is gyakoriak az olyanok, amelyek a bakancsokkal azonos szintű csúszás elleni védelemmel (SRC) és lábujjvédelemmel (acél- vagy kompozit betét) rendelkeznek, de kevésbé zártak, így jobban szellőzik a láb. Érdemes megnézni őket, itt találhatók.

Rövidnadrág, de ne bármi áron!

Nem szabad bármi áron rövidnadrágba bújni olyan munkahelyeken, ahol jelentős szennyeződés érheti a lábunkat. Nem ajánlott ott sem, ahol gyakran kell a földre térdelni, akár lefeküdni. Kerülendő olyan mezőgazdasági munkáknál, mint pl. fűnyírás, fűkaszálás, bozót írtás, favágás, állattartás stb. 

 

Összefoglalva: a munkás rövidnadrág egy nagyon praktikus viselet lehet nyáron, de mielőtt beleugrunk érdemes végiggondolni, hogy biztosan megfelel-e a munkakörülményeinknek. Ezen kívül ne feledjük el a többi, kifejezetten nyáron (vagy melegben) végzett munkához ajánlott termékeket.