Munkaruhák

A munkához nem elég a hétköznapokban, általánosan viselt ruházat. Erős, strapabíró anyagok és speciális kivitelezés kell a munkaruhák elkészítéséhez, hogy megfeleljenek a fokozott igénybevételnek. A termékek válogatásánál kifejezetten arra törekszünk, hogy minőségi mégis olcsó munkaruhákat kínáljunk.
A termékekink közül kiemelkedik ár/érték arányával a CXS márka Orion munkaruha családja, amely rendkívül népszerű az építőipari, logisztikai és gyártási területen tevékenykedő vásárlóink között. Emellett évek óta legjobb márkák közé tartoznak a Rock és Coverguard munkaruhák, valamint a cseh Cerva és az angol Portwest gyártók által gyártott védőruhák.

A munkaruhákkal kapcsolatban az alábbiakat érdemes tudni

A munkaruha biztosítása (ha a kollektív szerződésben vagy munkaszerződésben rögzítik), akkor a munkadó által fizetett természetbeni juttatás. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy a munkavállaló saját maga vásárolja meg - a munkaadó által megadott szempontoknak megfelelő - munkavédelmi eszközt, amely árát a munkadó számla ellenében kifizet.

A védő és munkaruházat a munkavégzés során védi a munkavállaló testi épségét. A munkaruha viselésére a jogszabály kötelezi a munkavállalót, aki a viselésen túl köteles a munkaruhát megfelelően karbantartani és ha jelentősen csökkent vagy elveszítette a ruha a védelmi képességét, akkor jelezni, cserélni. 

 

A munka során különféle ártalmak jelentkezhetnek

Mechanikai hatások minden munkaterületen érhetik a dolgozót, miközben a munkaeszközökkel, a munkához szükséges alapanyagokkal és a munkakörnyezettel érintkezik. Ezek a hatások lehetnek horzsolások, elakadások, szúrások, vágások, hőhatások, sugárzások, elektrosztatikus, elektromos töltöttségek stb. A védőruházat ezen hatások mérséklésére vagy akár teljes megszüntetésére különféle speciális tulajdonságokkal készülhetnek: különféle anyagvastagság, szövet sűrűsége (pl. 300g/m2), kopásálló alapanyagok. Speciális alapanyagokat a fokozottabb védelmet igénylő területeken használnak. Ilyenenek lehetnek akár a fényvisszaverő anyagok a jól láthatósági munkaruháknál, a hő visszaverő ruházat a kohászat területén vagy a saválló kesztyűk. A lista hatalmas...

Külön terület a nedvesség és vizes körülmények között végzett munkavédelmi ruházat, amely feladata, hogy a védőruha alatt viselt ruházat átnedvesedését megakadályozza. Meg kell különböztetni a teljesen zárt vízálló ruházatot, amelyben a szellőzés hiánya miatt csak korlátozott ideig lehet dolgozni és a test bizonyos részeit takaró vízálló ruházatot (pl. henteskötény). Ezek a védőruhák anyagukat tekintve széles palettán mozognak a sűrű szövésű vízlepergető alapanyagtól, a gumírozott textílián át a teljesen műanyag darabokig.

 

A munkaruhák formai kialaítása

A munkaruháknál a megjelenés másodlagos, a hangsúly a védelmi képességen van. Fontos, hogy a ruha a munka jellegéből adódóan a megfelelő helyeken legyen megerősítve, különösen a térd, könyök, váll részeken. A lehető legkevesebb kiálló rész legyen a ruhán, hogy csökkentsék az elakadás veszélyét. Általánosságban elmondható, hogy a munkaruha-gyártók egyre inkább törekednek arra, hogy a védőruha a maximális védelem mellett korszerű megjelenést kapjon. 

Fontos, hogy mennyire tud az adott eszköz együttműködni a többi védőeszközzel. Kiemelten azokon a területeken, ahol fontos a teljesen zárt ruha (vegyvédelem), vagy az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelmet egy rosszul megválasztott ruhadarab megszünteti, a keletkező szikra pedig károkat okozhat.

Munkavédelmi webáruházunkban az általános munkákhoz szükséges védőruhákat rendelheti meg.