Derekas munkásnadrág vs. kantáros nadrág - melyik a jobb?

A munkásnadrágok általános tulajdonságai

Az EN ISO 13688 szabvány határozza meg a munkaruhák általános védelmi képességeit. Ez a szabvány sokszor „láthatatlan”, mivel önmagában nem kell jelölni, viszont a plusz védelmi képességet tanúsító szabvánnyal (pl. jól láthatóság, lángállóság stb.) együtt igazolják a megfelelő szintű védelmet. Ennek megfelelően a munkásnadrágok sem lehetnek ártalmasak a dolgozókra, ergonómikusnak kell lenniük stb. A kantáros munkásnadrágokra nem vonatkozik külön előírás. 

Adott márka derekas munkásnadrágja és a kantáros munkásnadrágja a legtöbb esetben szinte teljesen azonos. A nyilvánvaló különbség a kantáros nadrág mellrésze illetve vállpántja. Anyagfelhasználás, kialakítás, dizájn tekintetében megegyeznek.

 

Deréknadrág munka közben

A deréknadrág, derekas munkásnadrág… sokféleképpen nevezik, de mindenki ugyanazt érti alatta: azt a munkásnadrágot, amely a teljes lábat fedi és derékig ér.

Miért jó derekas munkásnadrágban dolgozni?

 • A derekas munkásnadrág pólóval nagyon kényelmes viselet lehet munka közben.
 • Olcsóbb, mint a kantáros nadrág.

Miért nem jó derekas munkásnadrágban dolgozni?

 • Célszerű derékövet használni hozzá, hogy elkerülhető legyen a „kőműves dekoltázs”.
 • Hidegben jobban kell figyelni, hogy ne maradjon szabadon a derék.
 • A felsőtest, a has és mellrészen nincs védve. Bizonyos munkáknál ez hátrány lehet. 

 

Kantáros munkásnadrág munka közben

A kantáros munkásnadrág (kertésznadrág) gyakorlatilag egy derekas munkásnadrág kiegészítve 2 vállpánttal és egy mellig éri előtét résszel. 

Miért jó kantáros munkásnadrágban dolgozni?

 • Lehet, de nem feltétlenül szükséges övet viselni hozzá, mert a vállpántokkal és az oldalsó gombokkal nagyon jól be lehet állítani. Így nem csúszik le. 
 • Télen a mellrész is „melegít”. 
 • Könnyebb aláöltözni, mert a vállpántok és a mellrész is rögzíti az alsó rétegeket.
 • A felsőtest, a has és mellrészen védve van. A nadrág anyaga jobb és nagyobb védelmet nyújt ezen a területen, mint pl. a póló.

Miért nem jó kantáros munkásnadrágban dolgozni?

 • Nyáron, meleg munkakörülmények között a mell rész is „melegít”.
 • A vállpánt beállítására figyelni kell: ha túl bő, akkor folyamatosan lecsúszik oldalra.
 • Figyelni kell a mellzsebben, illetve a mellen elhelyezett dolgokra, mert a nadrág levétele/letolásakor a mellrész fejjel lefele fordul és szinte minden kiesik belőle, ha nincs becipzárazva vagy begombolva.

 

Akkor melyik a jobb?

A fentiekben megvizsgáltuk, hogy hol jobb a kantáros munkásnadrág, hol a derekas munkásnadrág. A fentieken kívül biztosan lehet még sok pro és kontra érvet felsorakoztatni. A legjobb, ha mindenki a saját ízlése, tapasztalata, testi adottságait szerint választ magának munkásnadrágot. Ha esetleg kétség merül fel egyikkel-másikkal kapcsolatban, akkor a bolti próbán kívül érdemes venni egyet-egyet és valós munkakörülmények között kipróbálni a két nadrágtípust.  

Mi a kantáros munkásnadrág mellett tesszük le a voksunkat. Ha dolgozni kell, akkor mi ezt választjuk.