Offline vagy online munkaruha boltban vásároljunk?

Ha valaki munkaruhát szeretne vásárolni, akkor több lehetősége is van, akár dolgozóként vásárolna saját magának, akár cégként a dolgozóinak.

Az alábbiakban a legnépszerűbb megoldásokat gyűjtöttük össze és vizsgáltuk meg ár, kínálat, szállítási idő (mennyi idő alatt jutunk a ruhához), garancia és a ráfordított idő (mennyit foglalkozunk a vásárlással) szempontjából.

 

Munkaruha vásárlás boltban - “offline" munkaruha boltban

Az “offline” munkaruha bolt alatt azokat a boltokat értjük, amelyek üzlethelyiséggel és bemutatótérrel rendelkeznek és a kirakott munkaruhát és munkavédelmi lábbelit meg lehet vásárolni. Gyakorlatilag ezek a klasszikus boltok.

Ár: drága.

Az itt kínált termékeket szinte biztos, hogy az interneten 5-10-20%-kal olcsóbban meg lehet venni. A naiv feltételezésünk szerint nem azért drágák, mert nyerészkedni szeretnének, hanem ki kell fizetni az üzlet rezsijét, az eladókat stb.

Kínálat: max. közepes.

Egy üzlet véges kapacitással rendelkezik: adott méretű a bemutatótér és raktár. A termékekből rengeteg típus, méret stb. van. A tapasztaltabb munkaruha boltok próbálják a legnagyobb felhasználási területet lefedni, de az általuk javasolt termék a legtöbbször csak kompromisszumokkal teljesíti az igényeinket.

Szállítási idő: a kínált termékekből gyors, a többiből közepes.

A kínálatnál kibontott gondolatmenetből adódik, hogy a raktározott termékekből azonnal hozzájuthatunk a kívánt munkaruhához. Amely nincs raktáron, de a bolt kész megrendelni, akkor plusz pár nap szállítási idővel érkezik meg hozzájuk is.

Garancia: törvény szerint.

A hatóságok minden boltot ellenőrizhetnek a különféle szabályok betartása végett. Néhány ezer forint többletért nem éri meg vállalni a fogyasztóvédelem bírságát, így szinte minden bolt legalább a törvényben meghatározott jótállási, kellékszavatossági feltételeket biztosítja.  

Ráfordított idő: sok.

A boltba el kell menni, parkolni, kivárni a sorunkat. Ha a bolt megrendeli a kívánt termékeinket, akkor újra mehetünk értük, parkolhatunk sorba állhatunk…

Egyéb: 

  • Ha a munka különleges körülmények között folyna (extra hideg-meleg, vízben, levegőben stb.) vagy ha különleges méretezésre van szükség (extra kicsi vagy extra nagy), akkor érdemes felkeresni egy klasszikus munkaruha boltot. Az eladók részéről is utánanézést igényelhetnek a különleges munkaruhák, így a náluk elérhető katalógusokban, termék adatbázisokban ki tudják keresni, hogy teljesíthető-e a kérés.
  • A munkaruha vagy munkavédelmi lábbeli megfelelő méretének a helyszínen, próbával lehetséges. 

 

Munkaruha vásárlás az interneten - magánszemélytől

Különféle aukciós és apróhirdetéseket megjelenítő oldalakon magánszemélyektől is vásárolhatunk munkaruhát. De milyen feltételekkel?

Ár: olcsó-drága.

A magánszemélyek bármilyen áron adhatják a termékeiket, őket nem feltétlenül befolyásolja a piac és a konkurencia.

Kínálat: kicsi.

Egy magánszemély nem tud otthon vagy a garázsban sok terméket raktározni. Általában egy-egy Magyarországon ritka márka (pl. Engelbert Strauss munkaruha) termékeiből lehet néhány méretet venni. 

Szállítási idő: a kínált termékekből gyors, a többiből közepes.

Az eladótól függ, hogy milyen gyakran nézi az email fiókját, mennyi idő míg elutazik a postára és feladja a csomagot. Jó esetben 2-3 nap, rosszabban akár 1-2 hét is lehet.

Garancia: elvileg törvény szerint, gyakorlatban kétes.

A törvény szerint a vásárlót akkor is megilletik a szavatossági jogok, ha magánszemélytől vásárol, akár új, akár használt terméket. Ettől függetlenül nem túl életszerű, hogy a 10-20000 Ft-os ruháért a hatósághoz fordulna valaki. Számolni kell azzal is, hogy az eladó időközben “felszívódik” és a hibás ruha a vásárlónál marad.

Ráfordított idő: kevés-közepes.

A neten megláttuk, megvettük majd hozta a futár.és jó boltba el kell menni, parkolni, kivárni a sorunkat. Ha a bolt megrendeli a kívánt termékeinket, akkor újra mehetünk értük, parkolhatunk sorba állhatunk…

Egyéb: 

  • A magánszemély eladó nem feltétlenül ad megfelelő tájékoztatást a munkaruha vagy munkavédelmi cipő, bakancs tulajdonságairól. Akár még a hivatalos, gyártó által közzétett tulajdonságokat sem kapja meg a vásárló. Ebből adódóan a pontos méretválasztás is nehézkes, mert egy 52-es méretezés egyik gyártónál mást jelenthet mint a másiknál. Néhány centin sok múlhat.  
  • Lehet, hogy a termék használva volt már? Könnyen lehet. A családban X dolgozott Németországban, kapott munkaruhát, de időközben leszámolt így a márkás munkaruhát itthon elpattintjuk jó áron… Jó stratégia, de meg kell adni a vásárlónak a megfelelő tájékoztatást.

 

 

Munkaruha vásárlás az interneten - “online" munkaruha boltban

Az “online” munkaruha bolt alatt azokat a boltokat értjük, amelyek webáruházzal rendelkeznek és ott értékesítik a termékeiket.

Ár: olcsó-közepes.

A munkaruha webshopok olcsón tudják kínálni a munkavédelmi termékeket, mert egy webshop működtetése jóval olcsóbb, mint egy “offline” munkaruha bolté. 

Kínálat: nagy.

Egy online munkaruha bolt szinte végtelen számú terméket kínálhat. Így szinte minden munkavédelmi terület mindenféle igényét le tudja fedni. A kínált termékekről a szükséges információkat a webes felületen keresztül adja meg a vásárlónak.

Szállítási idő: gyors-közepes.

A vásárlás csak online történhet, így legalább 1-2 napos szállítási idővel számolni kell, ha a webshop rendelkezik saját raktárral. Talán nem nagy titkot árulunk el, hogy az online boltokban kínált termékek nagy része nincs raktáron az adott webshopban (legyen szó bármilyen termékről), hanem amikor rendelés érkezik rá, akkor rendeli meg a webshop is. Ez további 1-2 nappal növelheti a szállítási időt. 

Garancia: törvény szerint.

A hatóságok minden boltot ellenőrizhetnek a különféle szabályok betartása végett. Néhány ezer forint többletért nem éri meg vállalni a fogyasztóvédelem bírságát, így szinte minden bolt legalább a törvényben meghatározott jótállási, kellékszavatossági feltételeket biztosítja.  

Ráfordított idő: kevés.

Ha nem tudjuk aktuálisan mekkorák az egyes testrészeink, akkor azok lemérése viszi el az idő legnagyobb részét. Viszont bármely napszakban, bárhonnan lehet böngészni a webshopok kínálatát. Így nem igényel plusz szervezést a munkaruha vásárlás, nincs utazással töltött idő, sorban állás stb. 

Egyéb: 

  • Gyorsan össze lehet hasonlítani az egyes online munkaruha boltok árait, így valóban a legjobb áron kaphatjuk a terméket.
  • Ha a munka különleges körülmények között folyna (extra hideg-meleg, vízben, levegőben stb.) vagy ha különleges méretezésre van szükség (extra kicsi vagy extra nagy), akkor nem javasolt online munkaruha boltban vásárolni. Ha a termék mégsem felel meg és cserélni kell, akkor a szállítási díjak miatt az online ár gyorsan a klasszikus bolti ár fölé szaladhat. nem beszélve a ráfordított időről, ügyintézésről.
  • Cégek számára kifejezetten ajánlott online munkaruhát vásárolni, mert nagy tételben még jobban érvényesülnek a kedvező online árak. 

 

Összegzés

Természetesen mindenki a saját lehetőségei szerint válasszon. A fentiek alapján mi, ha nem online munkaruha boltban dolgoznánk, akkor is biztosan online vásárolnánk a munkaruhánkat, illetve a munkavédelmi lábbelinket.