Amit a munkavédelmi cipőkről tudni érdemes: SRC csúszásvédelem

Miért fontos a munkavédelmi cipők csúszásvédelme?

Ha elcsúszunk vagy megcsúszunk, akkor a testünk kontroll nélkül kezd közelíteni a föld felé. Ennek az egyensúly-vesztésnek, esésnek végtelen számú kimenete lehet. Szerencse, ha van valami biztonságos tárgy a közelben, amelybe bele tudunk kapaszkodni, de a közeli tárgyak (gépek) akár életveszélyes, sőt halálos sérülést okozhatnak. 

A biztonságos munkakörnyezet kialakításakor figyelni kell arra, hogy pl. a padló minél kevésbé legyen szennyezett, csúszós. A környezetben található tárgyak felülete, kiálló részei megfelelő védelemmel (burkolatok, rácsok, lekerekítések) rendelkezzenek. A “dolgozón elhelyezett biztonsági eszköz” pedig a megfelelő védelemmel rendelkező munkavédelmi cipő vagy lábbeli. 

 

Mit takar a munkavédelmi cipők csúszásvédelme?

A munkavédelmi lábbelik esetében az egyik felület a dolgozó lábán lévő lábbeli (pl. cipő) talpa, a másik, amin a dolgozó áll (föld, trepni, vizes padló, deszka stb.). A cél nyilván az, hogy a munkás se munka közben, se egyszerű, álló helyben ne csússzon el. Természetesen a környezetet a lehetőségekhez képest kell tisztán, csúszásmentesen tartani, de a másik fontos tényező, hogy a dolgozó lábán viselt munkavédelmi cipőnek milyen a talpa, milyen anyagból van, milyen kialakítású.

Az EN ISO 13287 szabványnak való megfelelés azt igazolja, hogy a tesztkörülményeken hogyan teljesített a lábbeli. Az alábbi táblázat mutatja, hogy adott felületen mely minősítés szerezhető meg: 

Tulajdonság SRA SRB SRC
Megfelelő csúszás elleni védelem kerámia padlón +   +
Megfelelő csúszás elleni védelem acél padlón   + +

Az SRC szintű csúszásvédelemmel rendelkező munkavédelmi cipő (vagy bármely más lábbeli) rendelkezik a legmagasabb csúszás elleni védelemmel. Természetesen nem tartoznak ide a szöges talppal vagy egy speciális megoldással biztosított munkavédelmi lábbelik és a külön felhelyezhető talpak stb.

 

Hogyan történik a munkavédelmi cipők tesztelése?

Az interneten többféle mérési technika is található. A régebbiek a kedvenceink, amelyben a bácsi egy emelhető, korlátos rámpán sétál (zuhanásgátlóval biztosítva) munkavédelmi cipőben, amíg el nem csúszik.

 

Az újabb változatokban pedig már csak a munkavédelmi cipőt rögzítik a géphez, amely próbálja szimulálni a cipőt viselő lábat szimulálni és egy csúszós padlódarabon.