Spóroljunk a munkavédelmi cipőn?

Ha elgondolkodunk azon, az egyébként nem túl értelmes felvetésen, hogy melyik munkavédelmi eszköz a legfontosabb (vagy melyiken nem érdemes spórolni), akkor valószínűleg a munkavédelmi cipő és a munkavédelmi kesztyű, amin nem érdemes. Most a cipőt nézzük meg!

Miért fontos a munkacipő?

Csak a filmekben találni olyan "munkásokat", akiknek nincs szükségük cipőre (pl. Hulk). A többségünk kénytelen valamilyen módon érintkezni a földdel (tágabban a környezettel), így az ott heverő dolgoktól és az általuk okozott sérülések ellen valamilyen formában védekeznünk kell. Nem beszélve a munkavégzés közben felmerülő veszélyes lehetőségekről: akár ráeshet vagy rágurulhat valami a lábunkra.

Egy jó cipő drámaian sokat számít

A környezeti hatásokon kívül a lábunk a testünk talapzata is. Az egész napos álló munka jelentős terhelést jelent a testnek, ezért nem mindegy, hogy milyen munkát milyen lábbeliben végzünk. A nem megfelelő cipőben (főleg, ha normális talpbetét sincs benne) a testnek jelentősen kell kompenzálnia vélhetően helytelen testartás felvételével. Így észrevétlenül gyorsabban elfárad a test és nem bírja a dolgozó végig a műszakot, nehezebben regenerálódik másnapra... Egy idő elteltével pedig pedig akár komoly kopások, akár visszafordíthatatlan deformációk is kialakulhatnak.

Milyen a jó munkavédelmi cipő?

Mivel a többségünk nem szépségversenyre készül (valaki munkavédelmi magassarkú cipőt? :D ) ezért a megjelenés, a dizájn már megy is a sor végére: ez nem fontos, ettől nem lesz jobb a dolgozóknak.

A céges munkavédelmis szempontjából a jó munkavédelmi cipő a munkának megfelelő védelmi képességgel rendelkezik (papír van róla), a dolgozó örül, ha a cipő ezt valóban teljesíti is. Megnyugtatásképp: az általunk forgalmazott cipők a valóságban is tudják, amit állítanak.

A jóérzésű munkaadó szempontjából adott védelmi szint teljesítése mellett megfelelő arányban van a tartósság és kellően olcsó munkavédelmi cipő. A munkás pedig örül, ha kap valamit, de talán jobb, ha inkább kifizetik a cipő árát, mert akkor kényelmesebb, az adottságainak, a lábának megfelelőbb cipőt választhat egy munkavédelmi boltban.

Tehát milyen?

Mindenkinek másmilyen cipő a megfelelő. Az általános recept: 

  • tudd meg, hogy milyen védelmi szint kell a munkádhoz,
  • válassz megfelelő méret, ebben segít a mérettábla,
  • rendeltetésszerűen használd, ápold, tisztítsd,
  • egyéni, emberi tényezők nagyban befolyásolnak: talpbetét, lábhigiéné...

Hulknak azért nincs cipője, mert erős a bőre, és ha meg is bökné egy szuper-csillag-tüske, akkor az öngyógyító képessége pillanatok alatt meggyógyítja.