Munkavédelmi bakancs vagy munkavédelmi cipő? Melyik a jobb?

Mi a különbség a munkavédelmi bakancs és a cipő között?

Egyes munkavédelmi lábbeli gyártóknál megfigyelhető, hogy egy lábbeli cipő és bakancs változatát is elkészítik. Ebben az esetben mindkét lábbeli ugyanolyan védelmi szinttel (S1, S3 stb.), lábujjvédővel (acél, kompozit stb.) rendelkezik. A különbség, hogy a cipő boka része alacsonyabb, a bakancsé magasabb (ebből adódóan lehet, hogy a bakancson több fűzőlyuk is van). 

Tehát óriási különbség nincs a kettő között…

 

Melyik a jobb?

Említettük már, hogy a vizsgálatunkban ugyanannak a lábbeli típusnak a cipő és bakancs változatát vizsgáljuk. Így szabványban elvárt paramétereik alapján azonosnak tekinthetők. A kollégákkal megpróbáltunk összeszedni néhány érvet pro és kontra. Ezek a saját és vásárlói tapasztalatokon alapulnak és szubjektív elemeket is tartalmaznak. Ha valaki szerint hiányos a lista, vagy pro-kontra mindent elsöprő érvet tud, akkor írja meg nekünk!

Érvek a munkavédelmi bakancs MELLETT

  • A munkavédelmi bakancs a magasabb bokarésze miatt jobban tartja a bokát.
  • A magasabb bokarész a sérülésektől is védi a bokát. A boka egy érzékeny rész, egy kicsi ütés is nagyon fájdalmas lehet. 

Érvek a munkavédelmi bakancs ELLEN

  • Nyáron meleg. Megjegyezném, hogy itt megoszlottak a vélemények, mert a láb “izzadós része”, az ujjak és a talp a cipőben ugyanúgy zárt részben vannak.

Érvek a munkavédelmi cipő MELLETT

  • Könnyebb kibújni belőle. Ez azoknál a munkáknál lehet érdekes, ahol a szakembereknek be kell menni az otthonokba (pl. biztonsági kamera szerelés, klíma szerelés) és a normálisabbak leveszik a cipőjüket… 
  • A munkás rövidnadrággal jobban néz ki, mint a bakancs.
  • Általában néhány száz forinttal olcsóbb, mint a bakancs.

Érvek a munkavédelmi cipő ELLEN

  • Nem tartja a bokát. A bőrből készült acélbetétes cipők nehezek, könnyebben kibicsaklik a boka.
  • Nem védi a bokát a fizikai sérülésektől.

 

Melyiket válasszuk?

Ha az adott munkához szükséges előírásokat teljesíti a lábbeli és nincs meghatározva fentről, hogy cipőt vagy bakancsot kötelező hordani, akkor szabad a pálya!

Mi a bokavédelem miatt a munkavédelmi bakancsot javasoljuk, még akkor is, ha munkás rövidnadrággal nem néz ki olyan jól. Elvégre a munkahelyen nem a dizájn az elsődleges cél.

Természetesen, ha valakinek a cipő jobban tetszik, vagy jobban szereti, akkor azzal sem jár rosszul.