1+1 tuti tipp, amellyel a munkavédelmi kesztyű megvédi a kezet a munka okozta sérülésektől 

Adott a helyzet, amikor az adott munka konkrétan a te feladatod vagy megnyerted magadnak, mert a többiek jobban helyezkedtek, akkor  vagy 1+1 tuti tippünk, amivel megvédheted a kezed a munka okozta sérülésektől. 

A kezünk védelmére különösen nagy hangsúlyt kell(ene) fektetünk, mert csak 2 van belőle. A megfelelően kiválasztott munkavédelmi kesztyűvel a kézsérülések jelentős része megelőzhető. Már egy kisebb karcolás is elegendő ahhoz, hogy a munkaeszközöket ne tudjuk stabilan, megfelelően tartani, ami további veszélyeket rejt magában, emellett fenn áll a fertőzés veszélye, kényelmetlen lesz a gyógyulás ideje alatti munkavégzés… sorolhatnánk még a számtalan kisebb-nagyobb kellemetlenséget, panaszt.

 

Tipp 1: használj munkavédelmi kesztyűt!

A különféle munkákhoz különféle kesztyűk valók és szinte minden munkához van munkavédelmi kesztyű, amelyek védelmi képességei között átfedések vannak. A kesztyűk csoportosítása sem egyszerű feladat, mivel rengeteg fajtája van, nehéz homogén csoportokat kialakítani. 

Bőr munkáskesztyű

Ezen kesztyűk felhasználási módja a bőr erősségétől és minőségétől függ. Egyes típusokat hegesztéshez használják, mert rá pattanó forró szikrák jelentős része lehűl mielőtt kiégethetné a bőrt, kevésbé gyúlékony. A bőrből készült kesztyűk másik nagy csoportja a rakodó kesztyűk, ahol az erősebb bőrből készülők jobban bírják pl. az építőipari munkákat, ahol akár a beton, tégla gyorsan kikezdené a dolgozó kezét. A finomabb bőrből készült kesztyűkben finomabb mozdulatokat lehet tenni, cserébe nem is tartanak olyan sokáig.

Cérnakesztyű

Alapvetően ezeket a kesztyűk rakodásra, szalagmunkára valók, de van, aki gumikesztyű alá viszi “alsó kesztyűnek”. A cérnakesztyűk egyik fajtája a pettyezett tenyerű kesztyű, ahol a pettyezés a fogás stabilitását hivatott biztosítani. Általános munkákra a durvább szövésű kesztyűk megfelelőek. A filmekben látott fehér cérnakesztyűs komornyikok, ilyen-olyan szakértők már a legfinomabb szövésű változatok hordják. 

Mártott kesztyűk

A mártott kesztyűk többsége egy közepesen finom szövésű cérnakesztyű, amelyet különféle mértékben mártottak tenyérig, ökölcsontig, csuklóig. A nitril vagy latex bevonat egy rendkívül rugalmas és a folyadékok előtt tökéletesen zárt (egyes típusokon akár még a bacilusok, vírusok sem jutnak át) réteget képez. Ezzel a technikával a legfinomabb munkáktól a legdurvább igénybevételig készülnek kesztyűk. 

 

Mennyibe kerül egy jó munkavédelmi kesztyű?

A tapasztalataink szerint a munkavédelmi kesztyű piac korrekt, ami azt jelenti, hogy az árral arányosan nő a kesztyű minősége és védelmi képessége is. Az általunk forgalmazott olcsó munkavédelmi kesztyű is hozza az ígért védelmi szintet, de kevéssé tartós, mint a néhány száz forinttal drágább társai. 

Ha csak alkalmi munkáról van szó, akkor érdemes 1-2 pár olcsóbb kesztyűt venni, de ha többször, rendszeresen végeznénk az adott, kesztyűt igénylő munkafolyamatot, akkor érdemes megvenni a drágábbat, mert a védelmi képességét hosszabb ideig képes megtartani. 

Tipp +1: ne dolgozz, így nem kell munkavédelmi kesztyű (sem)!

Ízlés és lehetőség szerint, különféle mértékben alkalmazható és kompromisszumokkal jár.

 

Összességében mi az első lehetőséget jobban pártoljuk, inkább kesztyűt húzunk. Pár száz forintért mindenkinek fontos kellene, hogy legyen a keze épsége, mert csak 2 van belőle…